Tellington TTouch®

Tellington TTouch® is een positieve trainingsmethode die ervan uitgaat dat er een verband is tussen lichaamshouding en gedrag. Deze methode is ontwikkeld door Linda Tellington-Jones. Het doel is om een dier zowel fysiek als mentaal/emotioneel in balans te brengen. Wanneer een dier in balans is, zal het zich fitter en prettiger voelen. Dit heeft een positief effect op mogelijk probleemgedrag.

Wanneer je gedragsproblemen bij je dier ervaart kan het zijn dat er spanning in het lijf van het dier aanwezig is waardoor het dier letterlijk niet lekker in z’n vel zit en daardoor niet optimaal kan bewegen, leren en leven. Met TTouch® kan die spanning verminderd worden.

Er wordt op verschillende manieren met je dier gewerkt.

Als eerste zijn er de TTouches, cirkelvormige aanrakingen waarbij de huid met lichte druk meebewogen wordt. De TTouches worden op een rustig tempo uitgevoerd en aan het eind van de beweging even gepauzeerd zodat het lichaam de nieuwe sensatie kan verwerken. De TTouches werken via de huid in op het zenuwstelsel en hebben een ontspannende werking. Naast de circulaire TTouches zijn er ook strijkende en liftende TTouches.

Als tweede is er lichaamswerk. Dit houdt in dat TTouches worden toegepast op een  specifiek onderdeel van het lichaam, zoals oren, staart of mond. Verder kan dmv kleine ongewone bewegingen, bijv met een poot, het dier een nieuw lichaamsbewustzijn krijgen, waardoor spanning in het lijf kan verminderen wat weer invloed heeft op mogelijkheden in beweging en daardoor in gedrag. Het dier voelt weer wat de mogelijkheden van zijn lijf zijn in plaats van de beperkingen.

Als laatste is grondwerk een onderdeel van de TTouch training.
Hierbij wordt aan het dier, meestal een hond, nieuwe ervaringen aangeboden in de vorm van een parcours waar het langzaam doorheen geleid wordt. De hond leert zijn lichaam beter te organiseren, komt meer in balans en dat heeft effect op hoe hij om zal gaan met de verschillende situaties waarin hij terecht komt tijdens zijn leven. Door de oefeningen eenvoudig te houden, zal de hond succesvol kunnen zijn waardoor zelfvertrouwen kan groeien.

Tijdens de sessies zul je als eigenaar eenvoudige TTouches en lichaamswerk aangeleerd krijgen, zodat je hier thuis verder mee aan de slag kunt. Ook het grondwerk zal een samenwerking vragen tussen jou en je dier, waardoor je beter op elkaar ingespeeld zult raken en jullie band zal versterken.

TTouch® helpt bij gedragsproblemen, maar kan zeker ook bijdragen aan herstel na ziekte of operatie. Daarnaast is het ook een fijne methode om je dier gewoon een stuk ontspanning te geven in de hectiek van alledag.