Saskia Blok

Even voorstellen:
Mijn naam is Saskia Blok en ik ben eigenaar van TTouch4animals. Deze naam heb ik bewust gekozen omdat TTouch® mijn passie is en ik graag met alle diersoorten werk. Ik heb altijd een band met dieren gehad, met name katachtigen en heb vooral interesse in gedrag en welzijn van dieren. Ooit wilde ik biologie studeren, maar doordat een universiteit toen voor mij te overweldigend was, ben ik naar een kleiner opleidingsinstituut gegaan om verpleegkundige te worden. De medische interesse zat in mijn bloed vanuit mijn familie. Na een carrière in de verpleging ben ik vanaf 2004 een aantal keer vrijwilliger geweest op wildlife projecten in Zuid-Afrika. Een fantastische ervaring! Hier kwam de wens om met dieren te werken weer volledig opborrelen. Terug in Nederland ben ik de opleiding tot Tellington TTouch® Practitioner gaan volgen, deels in Nederland en deels in Engeland, en sinds januari 2013 werk ik met veel plezier in mijn eigen praktijk. Ik geef workshops Tellington TTouch® voor huisdieren, meestal honden of katten, en hun eigenaren en geef daarnaast ook privébegeleiding aan mens en dier.

De Tellington TTouch® Methode, is niet alleen fijn voor dieren om te kunnen ontspannen, waardoor eventuele fysieke klachten of gedragsproblemen verbeteren, maar heeft ook een mooie uitwerking op de band tussen mens en dier. En juist die verbinding versterken is wat dit werk zo mooi maakt. Ik weet hoe het is om niet lekker in je vel te zitten, dan voelt alles zwaar en is je gedrag anders dan wanneer je je vrij en blij voelt. Door bij een haptonoom aan de slag te gaan, letterlijk aangeraakt te worden, kwam ik weer goed in mijn lijf te zitten. En merkte ik ook dat de wereld er daardoor anders uitzag. En durfde ik mezelf weer meer te laten zien. Voor mijn gevoel geeft TTouch® een vergelijkbaar proces. Ik noem het wel eens haptonomie bij dieren. Natuurlijk communiceren dieren anders dan wij, maar ze geven feilloos aan wat ze nodig hebben, wat ze prettig vinden, of niet. Juist dat afstemmen op hen en ze helpen stappen vooruit te kunnen komen in hun leven, is het mooiste van dit werk.

Door de tijd heen heb ik mij verder ontwikkeld in andere vakgebieden op dierenvlak. Zo ben ik mede-initiator van Hersenwerk voor katten. Ook hierbij is het samenwerken met het dier, het observeren en afstemmen een belangrijk onderdeel. Hoe beter wij als mens dat doen, hoe meer een dier vertrouwen in ons krijgt dat we naar hen luisteren. En dat maakt de band tussen mens en dier nog sterker. Hersenwerk kan hier heel mooi een rol in spelen. In de toekomst zal ik hierin ook workshops gaan verzorgen. En samen met een collega ontwikkel ik een specialisatiecursus Hersenwerk voor katten voor de Hersenwerk collega’s die met honden werken, maar hun werkgebied willen uitbreiden naar de katten.

Afgelopen jaar ben ik een aantal keer voor een cursus Applied Zoopharmacognosy (zelfmedicatie bij dieren) bij de Ingraham Academy naar Engeland geweest. Ik heb Gateway 1 en 2 voor zowel honden als katten gevolgd en ook een dag voor mensen. In oktober 2018 ga ik voor Gateway 3 hond en kat weer terug naar de academie. Deze methode past zo mooi bij hoe ik met dieren wil werken. Samen met het dier komen tot de keuze in wat een dier op dat moment nodig heeft. Goed observeren van de reactie van het dier is daarin belangrijk en daar naar luisteren. Zodat het dier ook het vertrouwen in jou heeft dat je samen met hem tot een optimale ondersteuning komt.

Door het blijven volgen van cursussen en workshops houd ik mijn kennis en vaardigheden op peil en ontwikkel ik me steeds verder in mijn vakgebied. Dat geeft niet alleen een impuls aan mijn praktijk, maar hierdoor blijf ik ook als mens in ontwikkeling. En dat vind ik zeker zo belangrijk!